Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бизнесът се обяви против концепцията за събуждането на "спящите акции“

Темата коментира председателят на АИКБ Васил Велев

28.01.2019 | 21:08 Редактор: Ралица Братанова
Бизнесът се обяви против концепцията за събуждането на

Правителството представи концепция за "спящите акции". Според нея всеки собственик на акции да ги прехвърли към избран от него инвеститор в рамките на една година. Ако не го направи, спящите книжа автоматично ще отидат в специално създаден фонд.

Собствеността като дял във фонда ще се пази 5 години. Но ако и след това собственикът не си ги потърси, парите му ще се национализират и ще отидат в Сребърния фонд.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира пред Bulgaria ON AIR, че в концепцията се тръгва от грешна презумция, че акциите непременно трябва да се махнат от регистъра. По неговите думи в момента за поддръжката на този регистър плащат предприятията, а на гражданите не им струва нищо.

"Ако гражданите ги преместят в регистър Б към инвестиционен посредник, те вече ще дължат такси за тяхното съхранение, което е в техен ущърб. Ако не ги преместят, според концепцията ще бъдат иззети. Това е разпореждане с чужда собственост. Ако това предложение се реализира, би довело до ощетяване на близо 3 млн. души", смята Васил Велев.

В момента таксите, които трябва да се платят за прехвърляне на акциите, често пъти са по-големи или колкото тяхната стойност.

"Това, което ние посочваме като решение, е да се облекчи и поевтини управлението и унаследяването на тези акции трябва да е безплатно. Управлението на тези акции трябва да може да се извършва дистанционно", обясни експертът в "Денят ON AIR".

По думите му голяма част от притежателите на акции са мигранти и няма да се върнат, за да прехвърлят акциите си от регистър А в регистър Б.

"Няма как държавата национализирайки, да произведе добри корпоративни практики", категоричен е експертът.

Гледайте видеото.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.