Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

От догодина: Агенция ще следи качеството на социалните услуги

Всеки гражданин трябва да има достъп до консултация и подкрепа, не само тези в риск, заяви Светлана Ангелова
Публикувана: От:

С единомислие депутатите приеха на първо четене закона за социалните услуги. Това е третият закон, за който се бореха майките на деца с увреждания.

Още по темата

 

"Законът беше приет единодушно от всички депутати в пленарна зала. Той получи изключително висока подкрепа. Това е дългоочакван законопроект. Над 100 експерта работиха по него от доста време. Основната му цел е да доближи хората до социалните услуги. Две са важните думи – достъпност и качество на социалните услуги", отбеляза депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.

В студиото на "Денят ON AIR" тя посочи, че до тези услуги ще имат достъп всички, а не само тези, които са в риск.

"Всеки български гражданин ще има достъп до консултация и подкрепа. Лицата ще могат да избират не само социалната услуга, но и доставчика й. Прави се и социална карта на услугите в България. По точи начин ще видим разпределението на услугите из общините. Сега не всички социални услуги отговарят на нуждите на хората от всяка една община", изтъкна още народният представител пред Bulgaria ON AIR. 

Ангелова подчерта, че от следващата година ще бъде разкрита агенция, която ще следи качеството на социалните услуги. 

"Агенцията ще следи доставчиците на услугите. Така ще се гарантира качеството им. Тя ще отговаря пред министъра на социалната политика. Ще се повиши заплащането на служителите в социалния сектор. Ще има и обучения. Надявам се от 1 септември да започне да се реализира личната помощ. Хората с увреждания трябва да могат да живеят независим интегриран живот", каза гостът. 

 

Коментари ( 0 )