Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Отделените пари за наука за 2019 г. са достатъчно, смята акад. Чавдар Руменин

Те ще стигнат за планираните цели, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR

27.12.2018 | 20:33 Редактор: Василена Василева
Отделените пари за наука за 2019 г. са достатъчно, смята акад. Чавдар Руменин

В края на месец ноември парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2019 г. За БАН догодина ще отидат 94 млн. лева. Приоритет ли е науката в България? И достатъчно ли са тези пари?

"Отделените пари за наука този път са доста. За първи път от десетилетия насам от държавния бюджет е отделена толкова голяма сума. И в този си вид, разпределена по центрове, е достатъчна, за да стигне за планираните цели", коментира в студиото на "Денят ON AIR" директорът на Института по роботика към БАН акад. Чавдар Руменин.

По думите му тези центрове са важни за развитието както на националната индустрия, така и за приоритетите на европейската.

"Важно е да отбележим, че съществуват фундаментална и приложна наука. И за фундаменталната наука трябва да има специално финансиране. Няма фундаментален научен резултат, който със съответната доза въображение да не може да бъде доведен до конкретни инженерни решения, които да се защитят с патенти за изобретения. И в този контекст може да се говори за комерсиализация на науката", отбеляза още акад. Руменин.

Очаквайте видео с целия разговор!