Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Квотите за работници с увреждания не са на всяка цена, успокояват от ГЕРБ

Депутатът Светлана Ангелова каза, че има сектори, в които това няма как да стане

05.12.2018 | 20:20 Редактор: Ивайло Николов
Квотите за работници с увреждания не са на всяка цена, успокояват от ГЕРБ

Депутатите гласуваха на второ четене закона за хората с увреждания и закона за личната помощ. И решиха дирекциите по социално подпомагане да определят индивидуалните потребности на хората с увреждания. Не беше прието предложението на БСП в тази оценка да влиза оценката и на педагог, експерт на бюрото по труда, лекар и психолог.

Народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова обясни, че квотният принцип за наемане на служители с увреждания вече действа в държавната администрация.

По думите на заместник-председателя на социалната комисия в парламента, именно влизането в работна среда е най-добрият начин за интеграция. Ангелова допълни в студиото на "Денят ON AIR", че има изключения, при които съответните нови регламенти няма да важат.

"В тези предприятия и фирми, които не позволяват според спецификата на производството, работната среда не позволява да работят лица с увреждания - няма да бъдат назначени. В мините няма как да назначим лице с увреждане", уточни още тя.

Светлана Ангелова обясни, че при липса на регистрирани лица с увреждания в бюрата по труда в различните райони, няма как работодателите да ги намерят и те няма как да бъдат санкционирани при това положение.

Депутатът от ГЕРБ подчерта още, че в нормативната уредба са предвидени и алтернативи за бизнеса, който не е наел хора с увреждания, но това предстои да бъде по-подробно разписано в наредба, която трябва да бъде готова до месец март.

Заместник-председателят на социалната комисия в парламента коментира пред Bulgaria ON AIR и приетата индивидуална оценка, която дирекциите по социално подпомагане ще изготвят.

Според Ангелова тя е ключов момент от Закона за хората с увреждания и нейната цел е да има индивидуален подход към отделния човек, към неговите нужди, потребности и да може да се решават проблемите им.

"По новия закон ще се изработва от специализиран екип от дирекциите. Ще бъде изработена специална методика за изготвянето на социалната оценка. Новите оценки трябва да започнат да функционират от 1 април", поясни още Светлана Атанасова.

Тя допълни също, че в нормативната уредба ще има възможност и за обжалване на вече изготвена социална оценка.

Гледайте видеото с целия разговор.