Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

500 милиона повече за образование за 2019 година: Ще успее ли реформата?

Милена Дамянова от ГЕРБ каза, че тази система е много консервативна

15.11.2018 | 20:19 Редактор: Ивайло Николов
500 милиона повече за образование за 2019 година: Ще успее ли реформата?

Половин милиард лева повече ще има в бюджета за образование през 2019 година, а средната учителска заплата ще изпревари средната работна за страната. Председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова каза, че това се случва за пръв път и показва, че ГЕРБ изпълняват поетите ангажименти и това, че образованието действително е приоритет на правителството.

"Заплатите са само един от факторите, които ще привлекат младите хора. Това е нашата цел, но освен заплащането трябва и друго. Трябва тези млади хора да получат свободата да работят със своите ученици по иновативен начин, да избират методите на преподаване", подчерта Дамянова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя припомни и за програмата "Заедно в час", при която млади преподаватели работиха в училища в различни населени места, където и децата са от рискови групи, но обясни, че резултатите именно в тези учебни заведения са много добри.

"Реформите в образователната система се случват трудно, консервативна е образователната ни система. Тя не може да продължи да се развива по този начин, защото децата вече са различни", категорично заяви председателят на комисията по образование в Народното събрание пред Bulgaria ON AIR.

Милена Дамянова поясни, че каквито и да са реформите в тази система, те винаги дават резултат след години, защото такава е спецификата в образователния сектор.

Тя подчерта също, че дотолкова са се променили нещата, че трябва да има кариерно консултиране на учениците от 6-7 клас, за да избират те своя път на развитие от рано, за да успеят да се реализират успешно.

"Имаме една инициатива, която се състои в това млади хора да представят в училище плюсовете на професиите, които упражняват", обясни тя.

Милена Дамянова коментира и дуалната форма на обучение и каза, че сме закъснели с много години за нея и срещу нейното въвеждане е имало много съпротива, а в Германия вече дори и висшите учебни заведения работят по този начин.

Гледайте видеото с целия разговор.