Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Социални мрежи и фалшиви новини - кошмарна комбинация. Как да се справим?

Разпространяват се 6 пъти по-бързо от истинските, алармира Гергана Паси

07.11.2018 | 21:00 Редактор: Тодор Петров
Социални мрежи и фалшиви новини - кошмарна комбинация. Как да се справим?

"Фалшивите новини не са ново явление. Въпросът сега е, че социалните мрежи създадоха възможност за много по-бързото им разпространяване и с ефекта на домино да преследват всякакви нечисти идеи по улеснен начин. Разпространяват се 6 пъти по-бързо от истинските", заяви бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси.

На 9 ноември в НДК ще се проведе международна конференция на тема манипулиране на информацията, последици и средства за борба срещу новите предизвикателства.

А депутати от ВМРО предложиха създаването на държавен домейн, с който да се ограничат фалшивите новини. Според тях интернет сайтовете трябва да бъдат регулирани както радиата и телевизиите. 

Пред Bulgaria ON AIR Гергана Паси определи социалните платформи като "новите министерства на истината". По думите ѝ в днешно време се вменява на медии като Facebook, Google, YouTube и Twitter да бъдат форма на съд и цензурираща институция. 

Гергана Паси посочи още, че в резултат на вътрешни регулации има спад с близо 65% на фалшивите новини във Facebook. Но по нейно мнение дългосрочното решение на проблема е образоване на потребителите.

"Разговорът за социалните медии не изключва разговора за традиционните медии", подчерта тя в предаването "Денят ON AIR" и поясни, че журналистите са натоварени с още по-голяма отговорност в тази среда, в която хората са объркани.

Бившият министър по европейските въпроси коментира и провелите се междинни избори в САЩ:

"Не си спомням да е имало други междинни избори, в които залогът да е толкова висок. Разбира се, личността на Тръмп сама по себе си провокира внимание. И двата опонента обявиха изборите за успех. С тези избори се слага край на едноличното републиканско управление. Допускам, че това ще се усети и в Европа".

Вижте видеото с целия разговор.