Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Изтребителят Ф-16 е много добро решение за България, смята военен

Според Велизар Шаламанов е нереалистично да се очаква договор до края на годината

04.10.2018 | 20:40 Редактор: Ралица Братанова
Изтребителят Ф-16 е много добро решение за България, смята военен

Ф-16, Ф-18, Грипен и Юрофайтър. Това са изтребителите, между които страната ни ще избира за превъоръжаване на военновъздушните сили. САЩ ни предлагат нови Ф-16 и Ф-18, Швеция нови Грипени, а Италия - използвани Юрофайтър. 

Инвестиционният разход предвижда 1.8 млрд. лева за придобиване на 8 самолета.

"Тези 1.8 млрд. лева са за осем самолета, няколко години гаранционна поддръжка, за небходимите средства за подготовка на пилоти и наземно оборудване. Това е един цялостен пакет", обясни в "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По неговите думи този проект предвижда самолетите МиГ-29 да бъдат използвани до 2035 г., но използването им е риск за пилотите, а и са с ограничени възможности. Според него те са абсолютно несъвместими в рамките на НАТО.

По отношение на новите самолети Шаламанов сподели, че при нормално развитие на нещата изборът трябва да бъде направен между Ф-16 и Грипен. Такъв е случаят при Словакия.

"Трябва да се изготви доклад, който министърът да внесе в правителството и да препоръча с кого да водим преговори - с една или с две страни. И в него трябва да бъде направено сравнение между предложените оферти", коментира пред "Bulgaria ON AIR" бившият министър.

Според него е нереалистично да се очаква договор до края на годината, тъй като има много работа, изискваща време и консултации.

"Двете оферти са силно конкуренти, съдейки по това, което Словакия е имала като представено", заяви Шаламанов.

По неговите думи Грипен е самолет с по-ниски характеристики и системата на водене на преговори с шведското правителство по опита на Словакия не е позитивен. Според него предложението за Ф-16 е много добро решение за България и е поставено в контекста на едно стратегическо партньорство със САЩ.

Гледайте видеото с целия разговор!


1
0 rate up comment rate down comment 0
rangeltodorov@mail.b
преди 5 години