Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бившият зам.-външен министър: Налагането на конфликт идва от Сърбия

Според Милен Керемедчиев спорът е изкуствен

09.08.2018 | 20:46 Редактор: Лазарина Колчагова
Бившият зам.-външен министър: Налагането на конфликт идва от Сърбия

Сърбия подкрепя разделяне на Косово по етнически принцип. Властите в Косово обаче заявиха, че няма да допуснат разделяне на страната. Доколко това означава конфликт на Балканите коментира в "Денят ON AIR" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

"Този конфликт се ескалира изкуствено. Цели се проваляне на преговорите в началото на септември. Кой има интерес Косово да продължи да е в неведение за бъдещето си?" бе реторичен Милен Керемедчиев.

Той направи извод според свое собствено проучване, че самите албанци в Косово и Македония не желаят да бъдат част от Албания. 

"Основната цел на Албания не е да има "велика Албания" и да се провалят преговорите. Косово е част от мирния процес, който сега стабилизира Балканите", каза още бившият зам.-външен министър.

Милен Керемедчиев напомни, че откакто президентът на Сърбия е заел поста си, той има 13 срещи с Путин, а през ноември се очаква и поредното посещение на Путин в Белград. По думите му Русия губи териториално влияние на Балканите и последният плацдарм на руските интереси в региона остава Сърбия, но и Македония, затова и налагането на конфликт в момента идва от Сърбия. 

"От друга страна пък, от Прищина и президента Тачи проявяват претенции към части от Сърбия. Не трябва да се говори за никакво разделение на Балканите, нито до преразпределение на границите, защото това може да доведе до военен конфликт и ще се обезсмислят всички усилия за мир, включително и от страна на България", предупреди Керемедчиев.

Той съзря изход от ситуацията в евентуалното провеждане на референдум в Сърбия за бъдещето на Косово, както и в Косово за пограничните райони, като предположи, че това ще бъде максимумът на напрежението, което ще достигне този конфликт и добави, че нито една балканска страна не иска прекрояване на границите сега.

Милен Керемедчиев определи изказа на министър-председателя на Македония Заев като "малко двуличен" и заяви, че тези двулични изказвания всяват допълнително напрежение. 

"Стабилността зависи от това доколко Русия ще продължава да натиска Сърбия за дестабилизацията на Косово и доколко планът на Меркел ще просъществува - Сърбия да признае Косово като реалност, но не и като държава, за да може да се отрегулира граничния контрол между двете държави", каза още Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото с целия разговор.