Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Денят на Африка цели да покаже континента като една страна

Всички искаме мир, но той е крехък и труден, изтъкна посланикът на ЮАР Н. Пр. Ванеса Калверт

25.05.2018 | 20:30 Редактор: Иван Берберов
Денят на Африка цели да покаже континента като една страна

Днес отбелязваме Деня на Африка. От ЮАР са планирали публични празненства в парковете на столицата, като целта е да се покаже на обикновените български граждани африканската емоционалност, облекло, храна, ритми и още много. 

"Празникът е с цел единство и мир между страните. Ние сме една от водещите страни на африканския континент. Можем да обединим континента по подобие на Южна Африка. Ние не можем да бъдем остров на богатството сред бедността. Трябва да направим Африка обединена", подчерта посланикът на ЮАР в България Нейно превъзходителство Ванеса Калверт. 

Тя е от 4 години в България и споделя, че страната ни е много разнообразна, но рядко се срещат африканци по улицата. Затова от посолството са решили, вместо да правят дипломатическо събитие в хотел, да доведат Африка в София. 

"Обикновените български граждани трябва да гледат на Африка като една страна. Целият свят е изправен пред едни и същи предизвикателства. Всички искаме мир, но той е много крехък. В Африка предизвикателствата не са толкова различни от европейските. Тази година празнуваме 100 години от рождението на Нелсън Мандела. Наследството му е мир. Направихме много компромиси с мира. Можехме да имаме кървава революция, но Мандела показа лидерство и ни поведе", поясни гостът в "Денят ON AIR". 

Пред Bulgaria ON AIR Калверт заяви, че мирът е много крехък и труден, поради това всички политици трябва да се вгледат в себе си и да помислят какво оставят на бъдещите поколения. 

"Когато Мандела постигна мир ние направихме компромис със земята и икономиката. В момента икономиката се държи от малцина. Наша отговорност като лидери е да гарантираме на хората, че могат да се възползват от страната си. България и ЮАР трябва да продължават да подобряват взаимоотношенията си. За нас политическата обстановка в България е стабилна и икономиката предполага инвестиции", завърши посланикът в превод на Силвия Грозева.