Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ВМРО: Без реформи в образованието сме обречени на мултикултурализъм!

Учебното съдържание не отговаря на историческата действителност, заяви Владимир Митов пред Bulgaria ON AIR

23.05.2018 | 20:38 Редактор: Василена Василева
Глас от ВМРО: Без реформи в образованието сме обречени на мултикултурализъм!

Депутатът от ПГ "Обединени патриоти" и зам.-председател на Комисията по образование и наука в парламента доц. Милен Михов изпрати отворено писмо до МОН във връзка със спорни текстове, гафове и дори продуктово позициониране в българските учебници и учебни помагала.

В него той настоява министър Красимир Вълчев да предприеме мерки за сформиране на експертна комисия, която да направи обстойна проверка на съдържанието на всички учебници, учебни помагала и изпитни материали, по които ще учат българските ученици през новата учебна 2018 - 2019 година. Целта е да се изчисти учебното съдържание от недопустими текстове.

"Учебниците по история, както и тези по музика и литература не отговарят на историческата действителност. Години наред се натъкваме на неприемливи за българския народ текстове, например този за баташкото клане", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на ВМРО - София Владимир Митов.

Той подчерта, че ВМРО очаква от МОН да реагират и наистина да бъде създадена експертна комисия за обстоен преглед на целия учебен материал в средното образование. 

"Надяваме се на подкрепа и от всички политически партии. Ако сами не реформираме образованието си сме обречени на мултикултурализъм. Дано в един момент не се окаже, че в страната ни хората, чийто майчин език не е българският са повече от останалите", допълни още Владимир Митов пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!