България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще изучават ли децата ни Възродителния процес?

Историк и националист: Ще влезе в учебниците, важно е как ще бъде интерпретиран

20.03.2018 | 09:35 Редактор: Тодор Петров
Ще изучават ли децата ни Възродителния процес?

Всички събития от Възродителния процес да бъдат описани в учебниците. За това настоя на възпоменателен митинг в село Барутин Мустафа Карадайъ. Председателят на ДПС отново възрази срещу участието на националистическите партии в управляващата коалиция и напомни, че при подобно управление са били асимилирани турски граждани по време на комунистическия режим у нас.

Историкът проф. Христо Матанов бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че искането на Карадайъ е тотално невъзможно от практическа гледна точка заради обема на събитията. По думите му е невъзможно да се напише учебник за Възродителния процес.

"Въпросът е на интерпретация, трудно е да се даде обективна оценка. Топката е в Министерството на образованието. От историческа гледна точка категорично всичко, което се е случило трябва по някакъв начин да бъде отразено. Спорим за начина на интерпретиране", обясни той. 

Според историка ДПС се опитва да възроди тези събития с чисто политическа цел, предизвиквайки страх в своя електорат от повторение им. Той определи този стремеж като евтин трик.

Лидерът на политическото движение ''Гвардия'' Боян Расате посочи, че не вижда практически принос от евентуалното вкарване в учебниците на Възродителния процес. Той подчерта, че е много важно да се установи какво точно искат да вкарат в учебниците - да влезе самият Възродителен процес или да се вкарат като герои хората,  които са замесени.

В студиото на "България сутрин" той настоя, че в учебниците не са описани български герои, а стигаме до това да вкарваме чужди такива.

"Възродителният процес не влиза в учебниците и по политически причини, защото БСП го коментира по един начин, а ДПС - по друг", отбеляза Расате и добави, че двете партии си партнират въпреки това.

Христо Матанов и Боян Расате бяха категорични, че при всички случаи Възродителният процес ще влезе в учебниците.