ДПС поиска БГ паспорти за стотици хиляди турци - дядовците им били българи!

Обединени патриоти твърдо се възпротивиха на идеята, а предложените промени бяха отхвърлени

07.02.2018 | 14:05 Редактор: Иван Берберов
ДПС поиска БГ паспорти за стотици хиляди турци - дядовците им били българи!

ДПС поиска държавата да даде българско гражданство на стотици хиляди в Турция, които имат бащи и дядовци, включително и починали, с българско гражданство.

Партията не Мустафа Карадайъ внесе поправки в Закона за българското гражданство, но мнозинството в парламента ги отхвърли.

Преди това депесари и патриоти си размениха остри реплики, в които се чуха искания за наказания и дори призиви да бъдат повикани психиатри.

Обединените патриоти обясниха, че и в момента турци с родители, с българско гражданство, могат да получат български паспорти. Изключение правели изселниците в Турция, които въз основа на спогодба между България и Турция, са загубили правото да възстановят гражданството си.

"Целта е в Турция да има още един милион български граждани, които да осигурят правителство на ДПС, с което да приключим българската държава", каза патриотът Станислав Станилов.

И колегата му Павел Шопов обясни, че искането на ДПС прекрачва червената граница на търпимост, предаде Dnes.bg.

"Ясно е за всички, че това, което се прави, е продължение на турската политика на Балканите, за възстановяване на Османската империя", каза той и призова всички български партии да спрат "тези попълзновения".

Хамид Хамид от ДПС поиска наказания за патриотите. "Недопустимо е тук да се говори, че ДПС е турска партия, защото ДПС е показала, че е най-българската партия", каза той и припомни, че с помощта на движението България е станала член на ЕС и НАТО. "Лекарите в залата, спешно търсете психиатри", призова още депесарът.

Юлиян Ангелов от "Обединени патриоти" обаче беше категоричен, че Патриотите няма да допуснат тези текстове да се приемат.

Хамид Хамид призова депутатите да не се крият зад спогодби и да си зададт въпроса какво правят като политици за тези, които са български гражданин, но нямат документ за това.

"Това са тези, които имат баща или дядо българин, милеят за България, това са стотици хиляди български граждани, чиито родители са прогонени по време на Възродителния процес. Това са истинските български граждани", заключи депутатът от ДПС. Последвалото гласуване обаче отхвърли предложението.