Съветник на Ердоган заплаши Ципрас с чупене на крайници

Острият език е по повод оспорвания остров Имия/Кардак в Егейско море

01.02.2018 | 18:24 Редактор: Иван Берберов
Съветник на Ердоган заплаши Ципрас с чупене на крайници

Съветник на турския президент Реджеп Тайп Ердоган отправи директна заплаха към гръцкия премиер Алексис Ципрас и правителството му да не посягат на остров Имия/Кардак, чиито суверенитет Анкара оспорва.

Турция и Гърция си оспорват правото за острова отдавна, а през 1996 г. почти стигнаха до война, припомня гръцкия "Катимерини".

В коментар пред турска телевизия Югит Булут заяви, че Атина ще "усети гневът на Турция, по-силен от този в Африн", наблягайки на операцията в кюрдския енклав в Сирия, където турските войски нахлуха.

"Ще счупим ръцете и краката на всички войници, на министър-председателя и на всеки министър, който посмее да стъпи на Имия в Егейско море", казва Булут използвайки необичайно остър език.

Коментарите му идват в период на обтегнати отношения между Анкара и Атина, след като Турция наруши въздушното пространство на Гърция в Егейско море и размяна на остри реплики, особено от турска страна, по повод спортни територии.

По-рано тази седмица американския посланик в Атина Джефри Пят изрази притеснение за възможност от "инцидент" между Турция и Гърция в Егейско море, предаде Dnes.bg.

В интервю за телевизия "Скай" американският посланик припомни случай, при който гръцки и турски мореплавателни съдове на бреговата охрана се приближиха прекалено много един до друг.