Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Без граници между Охрид и Черно море, подчерта Ангел Джамбазки

До края на европредседателството ни въпросът с Македония ще бъде решен, затвърди евродепутатът

07.05.2018 | 20:32 Редактор: Иван Берберов
Без граници между Охрид и Черно море, подчерта Ангел Джамбазки

Президентът Румен Радев заяви, че само от нас зависи каква ще е бъдещата ни история с Македония. На 17 май ще се проведе среща на върха, на която ще бъдат обсъдени редица балкански въпроси, като този с името на Македония и присъединяването ѝ към Европейския съюз.

"Президентът Радев каза това, което трябваше да бъде казано. Позицията му е отлична и добре подготвена. Македония има нужда от нашата подкрепа. Не трябва да има граници между Охрид и Черно море. Ние нямаме никакви противоречия с братята ни в Скопие. Македония трябва да бъде част от ЕС и ние ще помогнем това да се случи. Ние нямаме спор с името на Македония. Гърция има проблем с тях. Гърция е държава, която дължи много пари на ЕС и злоупотребява. Гърция трябва да разбере, че хитростите, които прилага, нямат отношение към бъдещето на ЕС", категоричен бе евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. 

Според него в "Денят ON AIR" най-добрият вариант за България е Македония да приеме името "Нова Македония". 

"Република Македония трябва да избере с кого да говори. Единственият ѝ нормален събеседник е Република България. Гръцките претенции трябва да бъдат минимизирани. Гърция не може да бъде регионален лидер на Балканите. Ние можем да бъдем лидер на Балканите. Ние много добре знаем какво трябва да се случи, за да има мир на Балканите. Ако Гърция иска подкрепа Кипър да не бъде турски, трябва да ни подкрепи за Македония. Ние използваме тези инструменти. Няма вариант, в който въпросът с Македония да не бъде решен до края на нашето европредседателство", отбеляза гостът пред Bulgaria ON AIR.

ГЕРБ, ДПС и БСП предложиха общ законопроект за вероизповеданията. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов внесе свой отделен законопроект. 

"ГЕРБ да прави закон заедно с ДПС е меко казано странно. Една от целите на това управление е ДПС да не бъде част от властта. Това, че ГЕРБ се опитват да работят с тях е нереално. Предстоят остри разговори с коалиционните ни партньори. Такъв закон няма да бъде приет – категорично. Но коалицията е стабилна", обясни Джамбазки.