България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Македония отглежда марихуана за медицински цели - а у нас?

Най-малкото на онкоболните могат да им пуснат по-лек режим, призова рапърът Спенс

30.04.2018 | 10:25 Редактор: Тодор Петров
Македония отглежда марихуана за медицински цели - а у нас?

Македонският премиер Зоран Заев потвърди, че първият му братовчед е купил оранжерия, в която се отглежда канабис и заяви, че е етично и разрешено от закона да се произвежда лекарство от канабис.

"Меко казано съм леко шокиран. Грубият и нецивилизован начин, по който се пропагандира отглеждането, разпространението и приложението... твърде е притеснително", заяви специалистът по лечение на зависимости д-р Александър Канчелов в "България сутрин".

Той е съгласен, че марихуаната може да се използва за медицински цели, когато е от полза за пациента. По думите му в медицината се използват далеч по-опасни субстанции.

"Големият въпрос е защо толкова много се вдига шум? Зад това има съвсем други интереси. Не виждам причина марихуаната да бъде пропагандирана толкова широко извън медицината", каза още психиатърът.

Д-р Александър Канчелов подчерта, че в световен мащаб алкохолът и тютюнът нанасят най-голяма вреда.

"Поздравявам македонците, че откриха топлата вода, чакаме и ние да я открием. Най-малкото на онкоболните могат да им пуснат по-лек режим - доказано е, че това помага. Тревата маха стреса от организма", коментира рапърът и продуцент Станислав Найденов - Спенс пред Bulgaria ON AIR.

"Пропагандата за алкохол и цигари не е ли навсякъде - да не би да са по-малко вредни от марихуаната?! Не говорим за пропаганда на марихуана сред подрастващите. Марихуаната не е наркотик", подчерта рапърът.