Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

На Балканите се води ожесточена геополитическа война, България - в ролята на добрия дипломат!

Страната ни все повече трябвало да подпомага диалога между държавите

03.04.2018 | 20:27 Редактор: Василена Василева
На Балканите се води ожесточена геополитическа война, България - в ролята на добрия дипломат!

Геополитическата борба, която се води на територията на Балканите е изключително изострена. Много ясно се вижда силната намеса на Русия и Турция. А България все по-сериозно трябва да изпълнява ролята на добрия дипломат и домакин, който да подпомага процесите за водене на диалог между отделните държави.

Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, след като Сърбия, Румъния, Кипър и Испания заплашиха да бойкотират срещата на върха на Западните Балкани в София на 17 май.

Причината за това е участието на Косово и присъствието на неговия президент Хашим Тачи. 

Интегрирането на Западните Балкани в ЕС е най-важният приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС и подобен бойкот ще е предизвикателство пред българската дипломация.

"Страната ни доста умело може да използва като оръжие българските малцинства, които живеят зад граница, тъй като тези хора със своя авторитет могат да бъдат мост между Европа и съответните държави в региона", заяви Петър Харалампиев.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че за съжаление Европейският съюз не обръща достатъчно внимание на Балканите. А това от своя страна отваряло пътя на Турция и Русия. 

"Трудно може да се стигне до обединение. По-скоро предстои да виждаме доста сериозни сблъсъци и от двете страни, както и от САЩ, тъй като те също имат интерес. Европа пък тепърва ще бъде изправена пред огромни предизвикателства, основно с мигрантите", каза още Харалампиев.

Вижте повече във видеото!