Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как да спрем нестихващата война на пътя? Говорят експертите

На последно място сме по пътна безопасност, политиците трябва да се оттеглят, посочи бившият шеф на КАТ-София Богдан Милчев

02.01.2018 | 20:40 Редактор: Тодор Петров
Как да спрем нестихващата война на пътя? Говорят експертите

България е на последно място по пътна безопасност. Имаме дефицит на държавна политика по безопасност на пътищата, алармира бившият директор на КАТ-София Богдан Милчев пред Bulgaria ON AIR

Коментарът му идва в контекста на нестихващата война по пътищата у нас и поредицата от тежки инциденти по празниците. Милчев предупреди, че опасността да загинеш при ПТП у нас е 2,5 пъти по-голяма в сравнение с останалите държави в Европа. 

"Политиците трябва да се оттеглят и да дадат възможност на експертите. Те да застанат с лице пред обществото, да кажат "това са мерките" и "ние носим отговорност", посочи още той. 

Емил Марков, който е експерт в постоянната комисия на СОС за транспорт и туризъм, е на мнение, че черната статистика няма да спре, защото по думите му не се предприемат мерки, а само PR акции. 

"Управлението или няма желание да води тази борба, или няма желание да се обърне към експертите" отбеляза той и настоя, че липсва орган, който да координира действията на министерствата и агенциите.

"Почти не познавам хора, които да нямат близки и познати, загинали или тежко пострадали. Трябва да започнем от малките неща, на първо място е диалогът. Няма диалог между институциите, гражданския сектор и експертите", обясни Марков в предаването "Денят ON AIR".

Богдан Милчев изрази увереността си, че управляващите безспорно искат да променят ситуацията. По думите му обаче нормативната база не се спазва.

Необходимо е създаването на орган, в който да се обедини експертизата по пътната безопасност. Звено, което да сложи ред в хаоса, който цари в нормативните уредби, смята бившият шеф на КАТ-София. 

В студиото на Владимир Сиркаров той прогнозира, че след 10 януари ще настъпят необратими процеси, които ще направят нашите пътища по-безопасни.