Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Необходимо и рентабилно ли е изграждането на АЕЦ "Белене"

Такива проекти са безобразно печеливши, категоричен е бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев

20.11.2017 | 19:53 Редактор: Тодор Петров
Необходимо и рентабилно ли е изграждането на АЕЦ

Доклад на БАН обяви АЕЦ "Белене" за необходима, но рентабилна при определени условия. Енергийният експерт Васко Начев настоя в предаването "Денят ON AIR", че това изобщо не е научен въпрос, който да бъде отнасян към БАН. 

"Това изигра лоша шега на самата БАН. Много или малко БАН олекна с този си доклад и има много въпроси, които отсъстват от страниците. Това е бизнес проект - БАН няма капацитета да направи дълбочинен анализ, доколко такъв проект би бил стойностен за държавата", посочи той в студиото на Кузман Илиев.

Бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев бе категоричен, че проектът е изключително необходим и трябва да бъде реализиран. 

"Икономиката е наука. Докладът е изработен от Института по икономика към БАН. Хората, които преподават икономика и бизнес са също компетентни", подчерта той и посочи, че в изготвянето на доклада са участвали редица енергийни експерти.

"Докладът категорично твърди, че проектът има смисъл при определени условия. В България липсват мощности, които да покриват пиковото потребление. Интерес към проекти като АЕЦ "Белене" винаги ще има, защото са безобразно печеливши", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Васко Начев добави, че винаги трябва да има капацитет от резерв и това е идеята за изграждане на регионална енергийна система. По думите му в такива моменти няма да сме единствения играч на пазара, а енергетиката ни трябва да е изключително гъвкаво ориентирана. 

Ескпертът отбеляза, че евентуално ще има нужда от централа с капацитета на "Белене", но в разчета пишело, че тя ще трябва да работи на 100%, което според него граничи с абсурда.

Явор Куюмджиев е убеден, че собственикът на централа като "Белене" ще печели колосални пари, но назова три пречки пред евентуалните инвеститори. На първо място той посочи действащия монаториум за изграждане на централата. Според него той трябва да бъде отменен с решение на НС.

Втората пречка по негово мнение е как ще се структурира самата компания. По думите му третият огромен проблем е ролята на държавата - дали да бъде собственик или не.