Проверяват как се съхранява оборудването за АЕЦ "Белене"

Подготвя се обществена поръчка за 241 хил. лв. за изграждане на навеси

26.10.2017 | 17:53 Редактор: Иван Берберов
Проверяват как се съхранява оборудването за АЕЦ

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще провери как се съхранява оборудването за АЕЦ "Белене", съобщи пред депутатите от енергийната комисия енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя беше изслушана по повод информацията, че пристигналото в България оборудване за втората централа не се съхранява правилно.

Петкова беше категорична, че съхранението се извършва според предписанията на производителя - част в складове на закрито, част при максимално близки до външната среда условия. Това е установено и от инспекция на "Атомстройекспорт", извършена през септември. 30 души отговарят за съхранението на оборудването на площадката на АЕЦ "Белене".

За тези части от оборудването, които ще се съхраняват на открито, ще бъдат изградени специални навеси, за които се подготвя обществена поръчка. Прогнозната цена е 241 хил. лева. Енергийното министерство ще поиска предварително изпълнение на поръчката, ако има обжалване на процедурата, което е позволено от законодателството при проекти от такава важност. 

Тази поръчка не е направена по-рано, защото са изчакани препоръките от входящия контрол на пристигналото оборудване, който е приключил на 30 септември. На 13 октомври пък е приключила инспекцията на българската страна в Русия на останалата част от оборудването.

Строителството на навесите ще започне, след като пристигне цялото оборудване на българска територия. Това трябва да стане до края на годината. Временни съоръжения за съхранение ще пазят модулите, които трябва да бъдат съхранявани на открито, допълни още енергийният министър.

Самата преконсервация ще бъде извършена от експерти на Националната електрическа компания (НЕК) и АЕЦ "Козлодуй" под надзора на производителя - Ижорските заводи, които ще доставят и консервиращите материали, уточни директорът на НЕК Петър Илиев.

Цялата статия може да намерите в Investor.bg