България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кърджилов: Съглашенията между БАН и властта са опасни за обществото

Правителството е поръчало енергиен доклад от Академията, който да подкрепи идеята за АЕЦ "Белене", заяви PR-експертът

25.10.2017 | 09:06 Редактор: Иван Берберов
Кърджилов: Съглашенията между БАН и властта са опасни за обществото

В своя позиция във Facebook PR-специалистът Петър Кърджилов от Института по етнология към БАН обяви, че има упражнен политически натиск за неговото отстраняване, заради разпратено от него прессъобщение по повод българското малцинство в Албания. Според Кърджилов правителството не е отдало нужните заслуги на БАН за признаването на малцинството. Министерският съвет категорично отрече твърдението за подобни действия.

Шефът на Института по етнология към БАН доц. Петко Христов поясни, че не е получавал обаждания за отстраняването на Кърджилов и че той е допуснал груба професионална грешка, тъй като без да се съгласува с ръководството на Института, е извършил политически спекулации.

Етичната комисия на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) също осъди действията на Кърджилов като непрофесионални. 

"Има опасни за българите съглашения между БАН и правителството – експерименталният ядрен реактор, който трябваше да се построи до училищен двор с позволението на властта. Правителството също така поръча доклад от БАН за енергийната стратегия на България. Този доклад е бил готов септември, но е върнат от премиера Бойко Борисов, защото не е бил достатъчно подкрепящ идеята за изграждане на АЕЦ "Белене", категоричен бе Кърджилов в студиото на "България сутрин".

"Истината е, че Кърджилов прави собствен политически PR. Нищо от това, което той говори, няма общо със позицията, която пусна от името на Института. Отново казвам, това изказване не е съгласувано с Института. Кърджилов се води болнични и не идва на работа, за да обикаля различни медии", посочи доц. Христов пред Bulgaria ON AIR.

Но PR-специалистът отвърна, че е пуснал позицията си не поради причината, която доц. Христов отбеляза, а за да се обърне внимание на поискания от правителството енергиен доклад от БАН. Кърджилов категорично заяви, че ще съди етичната комисия.

От своя страна, председателят на Комисията по етика на БДВО Даниел Киряков подчерта, че един PR-експерт трябва винаги да защитава истината, но въпреки това позицията на Комисията няма да бъде свалена.