Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зад действията на Сърбия в Босилеград стои посланието: "Не сте желани тук!"

Очакваме отговора на страната защо тримата български лекари бяха арестувани, заяви Михаил Петров от ВМРО

14.11.2017 | 20:28 Редактор: Жанета Нейкова
Зад действията на Сърбия в Босилеград стои посланието:

[related_articles]

Зад действията на сръбската полиция, арестувала тримата български лекари в Босилеград, стои политическото послание: "Не сте желани тук!" Такова е мнението на политика от ВМРО Михаил Петров. 

В студиото на "Денят ON AIR" той коментира случая от 10 ноември в Сърбия, когато български медици са оказвали хуманитарна помощ на местното българско население в Босилеград, когато изведнъж пристига полиция и задържа тримата лекари без видима причина за това. 

"Очакваме отговора на сръбската страна защо изобщо се е стигнало дотам, но тя не обича да реагира веднага. От наша страна действия са предприети на момента като външният ни министър е дал указания на посланика ни в Белград да протестира срещу действията от 10 ноември", обясни Петров.

В телефонен разговор за Bulgaria ON AIR от Брюкел се включи и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, който заяви, че е отправил остро едноминутно изказване в залата на Европейския парламент по случая. 

"Изпратен е въпрос до Европейската комисия, разказан е случаят и е попитано нормално ли е да се арестуват лекари по време на хуманитарна мисия. Също така е запитано дали е нормално да няма постоянна здравна служба и защита за здравето на хората в Западните покрайнини", разказа Джамбазки.

Евродепутатът очаква реакциите след тези въпроси да бъдат негативни. 

Но, продължи Джамбазки, "последователната сръбска антибългарска политика ще влезе в годишния доклад за напредъка на Сърбия, която ще се окаже силно негативна", уверен е той.