Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как да излекуваме здравеопазването? Със здравна карта, смята проф. Гайдарски

В ефира на Bulgaria ON AIR хирургът заяви, че средствата за сектора изтичат при откриването на болници там, където не е необходимо

10.11.2017 | 20:00 Редактор: Жанета Нейкова
Как да излекуваме здравеопазването? Със здравна карта, смята проф. Гайдарски

Парите за здравеопазване изтичат на твърде много места. Трябваше да бъде направена национална здравна карта, която да ограничи възможността за откриването на лечебни заведения там, където не е необходимо. Това заяви в "Денят ON AIR" хирургът проф. Радослав Гайдарски.

В студиото на Bulgaria ON AIR гостът коментира проблемите в Здравния сектор, както и предназначените за него пари от бюджет 2018 г. 

Проф. Гайдарски подчерта, че отделените средства са крайно недостатъчни и България е единствената страна в Европа, която заделя "толкова малко пари за здравеопазване".

Логично, той бе попитан има ли начин как да бъдат "налети" повече пари, на което професорът отговори: "Има!"

"Може, но при нова реформа, при здравна система, която не позволява изтичане на средства", посочи Гайдарски, като се върна назад в годините, когато заема поста министър на здравеопазването в кабинета на Сергей Станишев през 2005 г.

Тогава, продължи хирургът, здравното министерство е предложило като решение на проблемите в здравната система създаването на национална здравна карта, национално медицинско досие, както и реформа на националната Здравна каса.

"Без такава карта парите никога няма да достигат, защото се "нароиха" много болници. София е препълнена със здравни заведения, в други градове има по 5-6 частни такива, средствата изтичат на много места", алармира гостът на телевизията.

Проф. Радослав Гайдарски коментира и отбелязването на днешната дата 10 ноември като началото на Прехода у нас, като сподели, че не забелязва нещо да се е променило за 28 години.

"През 1977 г. за първи път видях просяци във Франция и бях шокиран. Такива не бях срещал в България. У нас не се живееше богато, но нямаше и гладни", разказа професорът.