Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: Излишъкът в бюджета надхвърли 2 млрд. лв., намалява и безработицата в България

Коментар на Александър Иванов пред Bulgaria ON AIR

19.09.2017 | 20:19 Редактор: Василена Василева
Глас от ГЕРБ: Излишъкът в бюджета надхвърли 2 млрд. лв., намалява и безработицата в България

2 млрд. и 100 млн. лв е натрупаният излишък в държавната хазна към този момент. Значително намалява и безработицата в страната ни, посочи в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

"Един такъв излишък обаче не бива да бъде пропилян нецелесъобразно. Затова и ГЕРБ държи изключително много да има устойчивост и предвидимост на приходите в бюджета", допълни още той.

По повод словесната престрелка между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по-рано днес във връзка с новите изтребители, Иванов уточни, че е създадена временна комисия, която да реши дали процедурата да бъде стартирана отново.

"Освен за огромни финансови ресурси тук става въпрос и за поетия към НАТО и нашите eвроатлантически съюзници ангажимент", категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

Пред Bulgaria ON AIR Александър Иванов коментира още новото предложение за промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

След като по-рано тази година то бе отхвърлено, сега отново има предложение таванът да се намали от 10 хил. лв. на 5 хил. лв.

"Човек, който може да регламентира произхода на средствата си няма от какво да се притеснява. По този начин се стремим да намалим сивата икономика", обясни гостът.

По думите му предложението съответства на практиката в други страни от Европейския съюз, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2 хил. до 3 хил. евро.

Предвижда се ограничението да се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна или надвишава 5 хил. лв. по курса на Българската народна банка в деня на плащането.

Александър Иванов увери, че не се очаква нито увеличение на административната тежест, нито увеличение на разходите за администриране след въвеждането на мярката.