Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Антикорупционният закон е противоконституционен, смята ВСС

Инспекторатът към ВСС е органът, който трябва следи корупцията във властта, заяви Ясен Тодоров

24.03.2016 | 22:18 Редактор: Мария Аладжова
Антикорупционният закон е противоконституционен, смята ВСС

Даването на правомощие на предложеното от Меглена Кунева атникорупционно бюро по отношение на магистрати, е абсолютно противоконституционно.

Това коментира Ясен Тодоров, член на ВСС и председател на Етичната комисия към ВСС. Той заяви, че мнението му е споделяно и от останалите членове на Съвета.

По думите му на практика вече съществува механизъм, който се ангажира със следенето на корупционни практики във властта: 

"Знаете, че в края на миналата година яха приети промени в Конституцията и там е предвиден точно един конкретен орган, който да се занимава с най-общо казано с проблемите на антикорупцията, почтеността и конфликта на интереси в средите на магистрати и това е инспектората към ВСС".

Той обърна специално внимание на графата с анонимните сигнали: "Има един текст, който дори стимулира доносничеството, като ще бъдат заплащани суми за доноси - нещо. което за мен като гражданин е неприемливо".

Според Тодоров аниткорупционният законопроект е недомислен и създава възможности от прилагане на двойни стандарти. 

"За да няма различни критерии за магистратите и за останалите държавни служители, ние считаме, че трябва паралелно да вървят пдоготовка на двата закона. Да се вкарат в Народното събрание, да се обсъдят и гласуват, за да няма различни критерии, по които се преценяват депутатите", посочи Тодоров. "ВСС иска в името на справедливостта и на еднаквите критерии, каквото е за магистратите, същото да бъде и за останалите".

Магистратът коментира и разделението на съдебната власт, като посочи, че ВСС ще бъде разделен на две колегии - съдийска и прокуроско-следователска. 

Съдийската ще бъде съставена от 14 души, а в прокурорско-следователската ще има 11 души. 

"И в двете колегии са вменени пълни правомощия относно кадровата политика, т.е. избор на административни ръководители, назначаване на магистрати, повишаване на преместване и дисциплинарна отговорност".

"Аз лично съм бил превърженик важните управленски решения да се взимат от пленума на съвета, а не от отделните колегии", добави Тодоров.