Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Тежка е задачата на охраняващите българо-гръцката граница

Полицаят Валентин Попов за бежанската криза след затварянето на Балканския маршрут в ефира на Bulgaria ON AIR

17.03.2016 | 22:05 Редактор: Луиза Божинова
Тежка е задачата на охраняващите българо-гръцката граница

След появилите се коментари за това, че Гърция възнамерява да прави лагери за бежанци в близост до границата с България, в предаването Денят ON AIR в телефонна връзка се включи полицаят Валентин Попав, който е и председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Той заяви, че предизвикателствата в една такава ситуация за полицаите, граничарите и армията по границите са изключително сериозни.

"Може би преди повече година и половина като синдикални организации предупредихме, че предстои българо-гръцката граница да стане атрактивно направление за нелегални емигранти, търсещи път към Западна Европа. Предполагам, че това предстои да се случи, оттам нататък задачата на колегите на българо-гръцката граница ще е изключително тежка", каза Попав.

По думите му, армията може да помогне в опазването на границата най-вече откъм логистика.

На въпрос дали го опасява липсата на нужната подготовка на армейските части за охрана на границата, тъй като те по-скоро имат друга настройка, той подчерта, че има две задължителни условия, които трябва да се спазват много точно: да се определят достатъчно ясно правомощията на военнослужещите и координацията на действията между армията и гранична полиция.

Според него, ако тези два проблема се изчистят, няма да има рискове.

 

Целия разговор вижте във видеото: