Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

От гражданския съвет на РБ настояват, че са легитимни

"Във всяка една правна структура, докато не се избере нов съвет, старият продължава да си действа", заяви Евгени Кънев

02.02.2016 | 20:57 Редактор: Мария Аладжова
От гражданския съвет на РБ настояват, че са легитимни

От ДБГ отричат правото на парламентарната група да попитат Гражданския съвет какво мислят за кандидатурата на Меглена Кунева за просветен министър. Това заяви Евгени Кънев от гражданската квота на Реформаторския блок в пердаването "Денят ON AIR" с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

Във вторник съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски от ДБГ заяви, че решението на Гражданския съвет и десетимата депутати, които решиха да не дадат подкрепата си за Кунева, е "буря в чаша вода". По думите му съветът е нелегитимен от повече от година.

Кънев опроверга това твърдение. "Във всяка една правна структура, докато не се избере нов съвет, старият продължава да си действа", коментира той.

Днес Меглена Кунева представи пред парламентарните групи концепцията си за изготвяне на стандарти в образованието и срокове за прилагането им, ако бъде избрана за министър на образованието.

След срещата стана ясно, че от Патриотичния фронт няма да дадат гласовете си за Кунева, тъй като според тях тя не се ползва с подкепата на техните избиратели. Патриотите не уточниха дали ще гласуват с "против" или "въздържал се".

За разлика от тях ссем депутати от Български демократичен център ще подкрепят Кунева, а трима ще гласуват с "въздържал се".

Евгени Кънев коментира и приетият във вторник спорен Закон за обществени поръчки. "Ако има нещо позитивно - бяхме принудени да транспонираме директивата от 2014 г. от ЕК за обществени поръчки, която бе гласуване от НС. До 18 април има време да бъде приета", поясни той. Директивата включва изработване на електронни досиета, с които да се контролират отношенята с подизпълнителите. "Казусът с огромната корупция не се решава с този закон", категоричен бе Евгени Кънев. Според него основната причина за корупцията в сферата на обществените поръчки директната връзка между възложител и подизпълнител.

По мнението на Кънев стратегията за концентриране на общестевното възлагане в министерството на финансите е грешна. Вместо това той посочи, че най-ударният вариант би бил фрагментиране на възложител, орган който организира поръчката, орган, който да я осъществи, и изпълнител.