Кунева нехаресвана от гражданската квота на РБ

От ДБГ заключават, че "събирането не е легитимно заседание на Гражданския съвет"

02.02.2016 | 08:47 Редактор: Ирина Георгиева
Кунева нехаресвана от гражданската квота на РБ

Народните представители от Гражданският съвет на РБ взеха единодушно решение да не подкрепят кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието в сряда. Това гласи позицията на съвета, приета вчера. В нея е посочено, че депутатите на РБ от гражданската квота ще гласуват "въздържал се" за всеки кандидат, непредставил концепция и неполучил одобрението на Гражданския съвет.

Според гражданите Кунева не е издигната съгласно принципите и процедурите за номиниране на кандидати за изборни длъжности, приети от РБ. 

На заседанието не са присъствали Станислав Иванов, който е в Латинска Америка и зам.-председателят на парламента Иван Иванов, който е в отпуск, пише "24 часа". И двамата обаче са одобрили всяка дума от декларацията, приета тази вечер от Гражданския съвет, която им е била прочетена лично от Гроздан Караджов.

ПОЗИЦИЯ1. Непартийните членове на Гражданския съвет оценяваме високо постигнатото в изпълнение на Програмата на Реформ...

Публикувахте от Grozdan Karadjov в 1 февруари 2016 г.

"Граждански съвет на РБ като действащ орган към момента няма. Мандатът му е изтекъл. Дори да имаше, по Учредителното споразумение на РБ той не може и няма правомощия да номинира министри, поради което, още докато действаше, не е участвал в номинацията на настоящите министри на РБ - подчертаваме, на нито едни от тях." - коментираха от пресофиса на ДБГ.

Те припомнят, че политическият орган, който може да обсъжда кандидатури за позиции, е Изпълнителният съвет на Блока. Номинациите на министри подлежат на обсъждане в парламентарната група, като в случай, че не се стигне до общо решение, всеки от народните представители гласува по съвест.

От ДБГ заключават, че "събирането не е легитимно заседание на Гражданския съвет, не само защото мандатът му е изтекъл, но и защото не са поканени всички негови членове от списъчния състав - партийни и непартийни представители." 

Dnes.bg припомня, че Меглена Кунева бе номинирана от РБ за министър на образованието в петък, след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на проф. Тодор Танев.

"Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от РБ до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане." - посочи в мотивите си Борисов.

Министър-председателят прие излъчената кандидатура на вицепремиера и в сряда ще внесе номинацията й за гласуване в НС.

Главата на Танев падна след обществен натиск заради проектите на новите учебни планове за 2-6 клас. С тях отпадаха ключови произведения на български автори, както и цели исторически периоди.

Очакванията са в сряда при гласуването в парламента, Кунева да бъде подкрепена от депутатите от ГЕРБ и АБВ, вероятно и от патриотите, макар че съпредседателят на ПФ Валери Симеонов да обясни, че решението им ще бъде взето след среща с нея.

Ясно е, че освен депутатите от гражданската квота в РБ с "въздържал се" ще гласуват и петимата от ДСБ, които минаха в опозиция.

Още новини четете в Dnes.bg