Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Опитва ли се Турция да пренесе конфликта с Русия в България?

Коментар на Бойко Маринков в "Денят ON AIR"

01.02.2016 | 22:00 Редактор: Мария Аладжова
Опитва ли се Турция да пренесе конфликта с Русия в България?

За четири месеца руско-турските отношения са се влошили до ниво, надхвърлило всички прогнози, коментира Бойко Маринков от Института по балканистика към БАН в предаването "Денят ON AIR". По думите му откакто руската военно-космическа бригада е успяла да наложи пълен контрол върху сирийското въздушно пространство, всякакви опити за намеса от страна на Турция са обречени на провал.

"Не съм очаквал че в рамките на блестящите икономически и политически отношения между Турция и Русия ще се стигне до свалянето на руския самолет", анализира Маринков.

По думите му особено впечатление прави това, че от турска страна не бяха наложени ответни санкции срещу Русия. В края на миналата година руският президент Владимир Путин подписа указ за налагането на пакет от икономически санкции срещу Турция, в които влизат премахване на безвизовия режим за турски граждани и забрана за работа на турски предприятия на територията на Русия. 

Вместо санкции, правителството на Ердоган е пренесло конфликта върху периферните райони, заяви ученият от БАН. По думите му за това свидетелствали потърсените ангажименти от съседни страни, в това число и от България.