Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Илияна Йотова за охраната на външните граници на ЕС

Денят ON AIR, 8 януари 2016

08.01.2016 | 23:00
Илияна Йотова за охраната на външните граници на ЕС

Илияна Йотова, депутат от ЕП /БСП/ с коментар за смяната в ръководството в ДПС и предложението на Орбан България да влезе в Шенген, новата агенция за охрана на външните граници на ЕС. Йотова разговаря по телефона с Веселин Дремджиев в Денят ON AIR на 8 януари 2016.

Още по темата

България-Шенген

Евродепутатът Илияна Йотова коментира предложението на премиера на Унгария Виктор Орбан за приемане на България в Шенген и изграждане на нови огради по южната граница на ЕС - включително и гръчко-турската.

"Това е старо желание на Орбан и поставя два въпроса - той е прозрял новата европейска политика, предложена от ЕК в края на 2015 за засилване охраната на външните граници и създаване на нова агенция за границите на база Frontex", каза Йотова.

Тя каза, че другата седмица в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешна сигурност ще се изслуша комисар Аврамопулос. "Не знаем какви са намеренията на Комисията и кои държави ще се възползват от промените", каза Йотова.

Относно предложението за влизане на България и Румъния в Шенген, Йотова предложи Орбан да стане лобито на България за приемането на страната в Шенген.

"Знаете, че проблемът не е Унгария, а три западноевропейски страни - Франция, Германия и Холандия", каза евродепутатката, обяснявайки кои са против приемането на България в шенгенската зона. В понеделник предстои Холандия да обяви приоритетите си за ротационното председателство, което пое на 1 януари 2016.

"Не съм оптимист", каза Йотова.

 

Още по темата

Будапеща-Полша

"Това не автентичната десница в нито една от двете страни. И двете страни търпят тежката критика на ЕНП", каза социалистката Йотова.

"Европа трябва да постави остро въпроса за Унгария и Полша и да се разбере дали ЕК продължава да е пазител на договорите или е клатеща се институция", каза евродепутатката. Според нея процедурата за наказание на страна-членка е "доста тромава и едва ли завърши скоро".

Европа обаче може да приложи мярката на замразяване на европейските фондове.

"Когато си солидарен и искаш благата от Европа, трябва да спазваи правилата".

 

ДПС

Кризата в ДПС и смяната в ръководството на партията Йотова коментира като вътрешнопартиен проблем, който ДПС трябва да реши сама.

Чуйте целия коментар във видеото.