Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Прогнозата на премиера за ръст от 4,5% е твърде оптимистична

Коментар на Лъчезар Богданов, Индъстри Уоч в Денят ON AIR

05.01.2016 | 21:36
Прогнозата на премиера за ръст от 4,5% е твърде оптимистична

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник на Индъстри уоч за вероятността за ръст от 4,5% на БВП на България, прогноза, обявена от министър-председателя Борисов на 5 януари 2016.

 

Още по темата

„Когато анализираме и дефицита и нивото на фискалния резерв и новия дълг, трябва да гледаме към края на годината какво се случва, защото има огромни флуктуации по месеци“, каза Богданов. Разходите за 2015 например бяха струпани в края на годината. Също и външният дълг, за който в някои месеци има големи вноски за погасяване, а има и нови емисии.

„Няма как да правим такива оценки по месеци, важно е в края на годината какво се случва“, каза финансистът.

Според него започва поредна година с висок бюджетен дефицит. „За съжаление не успяваме да го намалим, дори в година, в която имаме рекорден растеж за последните 7“, след 2008.

Той прогнозира още дефицити и вземане на нов дълг. Спрямо 2015, през 2016 той очаква понижение на публичните инвестиции заради очаквано по-малко усвоени европейски средства.

„В този контекст прогнозата на премиера ми се струва доста оптимистична. Частният сектор ще трябва да расте много повече от миналата година, за да може да компенсира преходния период между двата програмни периода в усвояване на европейските средства“, каза Богданов.

Още по темата

За сериозен ръст на частния сектор са нужни много работни места. За ръст на износа са нужни за много инвестиции, а европейските средства не стигат за това. Въпросът е как да направим така, че да подобрим инвестиционната среда спрямо последните няколко години, каза още финансистът.

Трябва да имаме такива цели, но и трябва да се прави нещо, за да се стигне дотам. За последните 2г. ръстът в инвестициите е благодарение на публичните инвестиции и усвояването на европейските средства.

Чуйте целия коментар.