Ръст в икономиката до 4,5% очаква Борисов през 2016 г.

По думите на премиера над 116 млн. лв. влизат в малките и средните предприятия безвъзмездно

05.01.2016 | 12:30 Редактор: Мария Аладжова
Ръст в икономиката до 4,5% очаква Борисов през 2016 г.

Ръст в икономиката до 4,5% очаква премиерът Бойко Борисов през 2016 г., предаде "Фокус". "Днес над 116 млн. живи пари влизат в малките и средните предприятия безвъзмездно. На практика днес показваме как се прави българските фирми да се конкурентноспособни и иновативни", заяви той

"Преди години най-оптимистичните ни прогнози бяха да завършим програмния период 2007-2013 г. на 80%-82% усвояване. Към момента сме на 95%-96% усвояване на еврофондовете. Утре съм във Фонд „Земеделие”, където 3, 5 млрд. са отишли при нашите производители, които са на 99% усвояване", каза още премиерът и допълни, че до края на 2015 г. Европейската комисия е изплатила на България всички фактури за усвоени средства по оперативни програми.

Борисов изрази надежда, че през 2016 г. ще бъдат създадени повече работни места и ще се увеличи износът.

"Балкан" и плановете на правителството за диверсификация на газовия пазар у нас

Още по темата

Междувременно стана ясно, че в интервю за "Дойче Веле", премиерът е изразил амбицията България да се превърне в основна транзитна държава за природен газ за Югоизточна и Централна Европа, пише "24 часа". 

Това щяло да стане посредством планираният проект за газохранилището "Балкан", което ще се строи недалеч от Варна.

В газохранилището ще постъпва газ от Русия, Азербайджан, Туркменистан, както и от румънски и български залежи. Проектът се разработвал от България съвместно с Европейската комисия.

"Балкан" щял да способства за частичната диверсификация на доставките от ЕС, като през газохранилището ще минават около 43 млрд. кубометра газ за Централна Европа.