Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ал. Ненков: Промените в Конституцията са единственият разумен вариант

По думите му предстои приемането на много важни други закони, така че да се стъпи на здрава основа за реформи в сектора

10.12.2015 | 21:07 Редактор: Ирина Георгиева
Ал. Ненков: Промените в Конституцията са единственият разумен вариант

Промените, приети в Конституцията са единственият възможен и разумен вариант да се продължи съдебната реформа. Такава позиция изрази депутатът от ГЕРБ Александър Ненков в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите му предстои приемането на много важни други закони, така че да се стъпи на здрава основа за реформи в сектора.

"Цялата парламентарна група на ГЕРБ подкрепихме предложенията, които бяха наистина малко видоизменени от първоначалния си вид, но подкрепихме възможните промени. Трябва да се гледа на нещата малко по-обективно и да се избяга от чисто емоционалните реакции, отношения и коментари на посланици, министри и колеги, защото на 9 декември се постигна нещо много важно и емоционалното отричане на случилото се е грешно." - отбеляза Ненков.

Много важни промени в Конституцията се приеха на 9 декември, но те няма да решат проблемите в съдебната система, отбеляза Ненков. Според него, "ако се гледа обективно как са разпределени квотно различните гилдии и парламентарна квота едва ли това ще допринесе до толкова голям съществен принос на реформата в съдебната система".

"Личното ми разбиране за това какво означава съдебна реформа не опира до промяната на някаква Конституция или промяната на различно квотно разпределение, което направихме на 9 декември. Това е една рамка и панацеята. Оттук нататък самите магистрати и начина на кадруване, защото тук е основният проблем." - поясни Ненков.

Депутатът на ГЕРБ заяви, че ако трябва да е абсолютно откровен "първоначалният вариант беше по-разумният вариант, защото той гарантира по-справедливо разпределение на квотата на НС дали ще отиде по-голямата част в прокурорската или в съдийската гилдия".

"Още в създаването си на Конституцията, там е залегнало, че за промяната й са необходими 2/3 квалифицирано мнозинство. ГЕРБ подкрепи това, което беше възможният вариант, а не защото разчитаме, че това е най-правилният. Мисля, че малко повече се фокусираме върху самите бройки и самото разпределение, защото това е един идеален вариант." - поясни Ненков.

На въпрос дали има страх в Парламента и зависимост от главния прокурор без значение от личността, която заема поста, Ненков отговори така:

"Не бих определил като страх, но в крайна сметка вие видяхте две парламентарни групи, без които нямаше как да минат промените бяха категорично на обратното становище - на това, което беше внесено в първоначалния си вариант. Пак казвам не смятам, че това е по-правилният вариант, а единственият възможен и разумен вариант да продължим реформата." - заяви Ненков.