Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Николай Кръстев: Турция има какво да губи

Пратеникът на БНР в Москва обясни, че отношенията между Русия и Турция стават все по-деликатни

26.11.2015 | 20:21 Редактор: Мария Аладжова
Николай Кръстев: Турция има какво да губи

Пратеникът на БНР в Москва Николай Кръстев разказа какви са настроенията в столицата на Русия след острите репкики и обвинения между Ердоган и Путин в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. 

Той обясни, че Оланд и Путин не виждат проблем Асад да продължава да управлява в Сирия. По неговите думи Москва ще прегърне инициативата на Париж да бъдат затворени границите на Турция.

Кръстев обясни, че в момента отношенията между Русия и Турсия са изключително деликатни и трудно може да бъде намерен изход, особено след обвиненията, които двамата лидери си размениха в последните два дни. 

Близо 4,5 млн. руснаци почиват в Турция годишно, което се равнява на 10 млрд. долара в полза на турската икономика. Наложената днес забрана за някои от селскостопанските стоки да влизат в Русия прерастна в много по-сериозни мерки, засягащи турски компании на територията на страната.

По темата се включи и бившият ни посланик в Турция Стоян Сталев. Той посочи, че общият оборот на стоки и услуги от Турция към Русия за 2014 година е оценен на 44 млрд. долара. Сталев също отбеляза, че отливът на туристите ще бъде съществена загуба за Турция и добави, че икономическата ситуация  няма да бъде лека и за двете страни. 

Чуйте: