Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Чуков: Асад посети Москва заради нещо лично или е търсил обещания от Путин

Виждаме изключителна динамика в Сирия, посочи проф. Чуков

21.10.2015 | 20:53 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Чуков: Асад посети Москва заради нещо лично или е търсил обещания от Путин

Най-вероятно сирийският президент Башар Асад е посетил Москва заради нещо персонално лично, с което е искал да информира домакините си или е търсил конкретни и лични обещания от руския си колега Владимир Путин. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. Експертът е стигнал до този извод заради факта, че сирийският президент не е бил придружаван нито от министъра на външните работи Файсал Мехдад или от неговия заместник, който е един от конструкторите на външната политика в Сирия.

Виждаме изключителна динамика в Сирия, посочи проф. Чуков. Той припомни, че от три седмици в страната текат интензивни руски бомбардировки.

"Но това, което виждаме на терена като проблем не е очакваният. На места наистина има промяна и очевидно Москва не е очаквала тези резултати в рамките на този период. На този етап на виждаме и сериозно противовъздушно действие от страна на бунтовниците - нещо, което би могло да се промени." - коментира още проф. Чуков.

На този етап няма ракети земя-въздух, добави още проф. Чуков. 

"Това, което излезе в анализите е, че подобен тип ракети биха могли да бъдат доставени от източноевропейски страни, които произвеждат руски тип оръжия - Полша, България и Хърватска. Става въпрос за установките игла или стрела - тоест виждате, че нашата страна отново е сред споменатите потенциални доставчици на много опасните за руските самолети установки. Нещо което веднага предизвика реакцията на Москва, която каза, че всяка една страна който доставя подобен тип установки на бунтовниците подкрепя тероризма." - поясни проф. Чуков.

Чуйте целия разговор в следващото видео: