Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Христина Христова: Постигнато е частично споразумение по пенсионната реформа

Оттук нататък предстоят трудните крачки, отбеляза бившият социален министър

21.05.2015 | 10:56 Редактор: Ирина Георгиева
Христина Христова: Постигнато е частично споразумение по пенсионната реформа

Постигнато е частично споразумение по пенсионната реформа. Това коментира бившият министър на социалната политика Христина Христова в предаването Денят Он Ер с Веселин Дремджиев. Според нея дискусиите, които се проведоха близо четири месеца, трябваше да са сред по-широката общественост, тъй като темата засягаше цялото общество.

"Това означаваше, че имаше компромис и сред синдикатите и сред работодателите, както и от страна на държавата. Оттук нататък предстоят трудните крачки." - обясни Христова.

Държавата запази позицията си годишно по два месеца да увеличава възрастта за пенсиониране до 65 г., докато се изравни за мъжете и за жените до 2037г., отбеляза бившият социален министър. Според нея това е добра стъпка, въпреки че са нужни по-драстични мерки.

"Мисля, че е добре, защото хората ще могат да направят жизнените си планове, а не сега хората, които са пред пенсия да не знаят дали ще се пенсионират, с каква пенсия. Нека да е ясно, че след 2037г., който ще се пенсионира ще бъде на 65г., ако има устойчивост в тази реформа." - допълни Христова и подчерта, че е важно да има устойчивост на реформата.

Все пак има постижение и при сектор "Сигурност", коментира бившият социален министър.

"Те бяха третирани като категория, която има само осигурителен стаж като изискване за пенсиониране и то малък осигурителен стаж. Сега имат посочена възраст 52, 10 месеца от това стартира и след това ще се увеличава. Нужно е да се диференцират длъжностите, които са на терен, които са пожарникари, които са в лоши климатични условия - да, но тези, които са обикновени чиновници и държавни служители на бюро нека да се пенсионират като всички други 2 млн. души у нас." - допълни Христова.

Чуйте останалата част от коментара на бившия министър на социалната политика Христина Христова в следващия видео материал: