България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И. Пенчев: Промените в пенсионната система закъсняха твърде много

Инвалидните пенсии са подводният камък в реформата, заяви в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер икономистът Искрен Пенчев

20.05.2015 | 12:54 Редактор: Радослава Димитрова
И. Пенчев: Промените в пенсионната система закъсняха твърде много

Вдигането на възрастта и стажа за пенсиониране е закъсняло действие на властта. Това коментира в ефира на Сутрешния блок на телевизия България Он Ер икономистът Искрен Пенчев. Според него за да има солидарна пенсионна система е необходима повече отговорност от всички социални групи в обществото. Той уточни, че в България възрастта за пенсиониране е много ниска, заради системата за ранно пенсиониране. По думите му вдигането на пенсионната възраст не е панацея за пенсионната система. Увеличаването на осигуровките ще увеличи приходите в НОИ, но може и да насочи работодателите към сивия сектор, каза още той.

От 2000 до 2006 г. инвалидните пенсии са нараснали от 50 на 500 хил., допълни експертът. Според него данните не отговарят на действителната ситуация в обществото, но не се забелязва драстичен ръст след 2006 г. Пенчев изтъкна, че това е един от стълбовете за незаконно източване на Националния осигурителен институт. Той сравни злоупотребите с този вид пенсии с незаконната сеч у нас, обяснявайки ги със склонността към корупция и липса на контрол.