Постигнато е споразумение по промените в пенсионната система

Запазва се възможността за по-ранно пенсиониране на работещите в по-тежки категории

20.05.2015 | 11:40 Редактор: Ирина Георгиева
Постигнато е споразумение по промените в пенсионната система

Управляващите, синдикатите и работодателите се споразумяха по промените в пенсионната система, пише Dnes.bg. Запазва се възможността за по-ранно пенсиониране на работещите в по-тежки категории, но за всички ще има възраст за пенсиониране.

Трите страни се срещнаха преди МС да обсъди измененията в Кодекса за социално осигуряване.

Работещите в първа категория ще се пенсионират на 50 години, а не на 57, a тези от втора - на 60, вместо на 62 години, обясни министър Калфин след срещата.

"Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас." - коментира премиерът Бойко Борисов след срещата.

Mного от проблемите са отлагани и "замитани" във времето и по тази причина компромисът е бил труден, отбеляза Борисов. Той настоя, че миньорите трябва да продължат да се пенсионират по-рано.

"Няма да допуснем, след като се пенсионират, да отидат пак и да работят като миньори и да получават пенсия и заплата." - допълни той и изрази надежда пенсионната реформа да бъде подкрепена в парламента. 

Осигуровките от 2017 година ще бъдат повишени с 1%, а през 2018 година с още 1%, но не, както беше предвидено, да са за втория стълб, а ще влизат в общественото осигуряване.

Устойчивост на финансирането на системата, адекватност на пенсиите и поносимост на условията за достъп до пенсия ще постигне пенсионната реформа, обобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде БТА. Той изчисли, че 1% увеличение на вноските дава 300 млн. лева. Финансовият министър обаче уверил, че събираемостта ще се увеличава, което ще позволи вноските да не се увеличават рязко.

От думите на Димитров стана ясно, че възраст за пенсиониране за всички работещи все пак ще има. Каква да бъде тя, все още се коментира.

"52,8 години е възрастта, която се въвежда за всички категории работещи, но според нас има нужда от диференциация за най-тежките категории и по-леките, които са на бюро в сектор "Сигурност", каза той.

По думите му голямо постижение е, че възрастта ще спре да расте на 55 години за първа категория и на 60 години – за втора. Ранното пенсиониране на учителите също е гарантирано, допълни синдикалистът.

Запазва се възможността и за по-ранно пенсиониране при ликвидация на предприятията и съкращения на щата, съобщи 
президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Те обаче няма да могат да работят повече.

По отношение на адекватността на пенсиите чрез реформата е постигнато съгласие с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж да се гарантира минимално увеличение на пенсиите с 40%, каза Пламен Димитров. 

Димитър Манолов призова постигнатият между правителство, синдикати и работодатели резултат с пакета от предложения, да не става обект на политическа търговия. Затова и социалните партньори ще започнат срещи с всички парламентарни групи. 

По думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев реформата ще гарантира предсказуема среда за бизнеса и чуждестранните инвеститори. Той допълни, че преговорите не са били лесни и всички са направили компромиси.

От БТПП също изразиха подкрепа за промените, но заявиха, че след първата сериозна крачка очакват и втората.

Предстои работа по инвалидните пенсии, както и по втория стълб на пенсионната система.