България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хасан Адемов: Увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране няма да намали дефицитите в НОИ

Държавата доплаща близо 1 млрд. 900 млн. лева за пенсионно осигуряване, каза в ефира на телевизия България Он Ер председателят на Комисията по труда,социалната и демографска политика Хасан Адемов

14.05.2015 | 10:54 Редактор: Радослава Димитрова
Хасан Адемов: Увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране няма да намали дефицитите в НОИ
Постоянното увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране не са достатъчни за справяне с дефицита на НОИ и са необходими по-драстични мерки. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия Българя Он Ер бившият социален министър Хасан Адемов. По думите му акцентът трябва да бъде върху увеличаване на икономическия растеж и по-големия брой заети лица. По този начин Националния осигурителен институт ще генерира по-високи приходи без да засяга хората в пред пенсионна възраст.

Синдикатите са категорично против промените във възрастта за пенсиониране на хората от първа и втора категория и вероятно няма да отстъпят от позициите си, допълни още Адемов. Той поясни, че след като се изравнят годините на пенсия на жените и мъжете се очаква, възрастта за пенсия да бъде обвързана със средната продължителност на живота. Според него това ще елиминира всякакъв вид натиск от синдикати и работодатели, но все още е рано за подобни механизми. По думите му възрастта за пенсия ще нараства плавно, докато достигне 65 за мъжете и жените.