Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Николай Вълчанов: Сърница не е бастион на ДПС

Експертът по изборните процеси няма да подкрепи задължителното гласуване

16.03.2015 | 21:06 Редактор: Петко Трухчев
Николай Вълчанов: Сърница не е бастион на ДПС

Въпреки, че кандидатът на ДПС за кмет на община Сърница води на първи тур след проведените вчера частични местни избори, Сърница не е сред бастионите на ДПС. Тази позиция изрази експертът по изборните процеси Николай Вълчанов в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев. Вълчанов защити тезата си с резултати от предишните избори в отделилата се от 1 януари тази година община от Велинградската управа. През годините ДПС винаги е печелило с много малка преднина пред останалите партии - нещо, което не се среща често в селата с мюсюлманско население в Родопите. Така например и СДС и НДСВ са били съвсем близо до победата в годините когато са били в политическия си апогей, коментира експерта.

В Сърница са будни хора, които трудно могат да бъдат объркани.

Резултатите от Сърница в никакъв случай не могат да са показател за изборните нагласи за местния вот тази есен, коментира Вълчанов. Според него младата община е много особена на картата на избирателите.

Още по темата

Още по темата

Няма да подкрепя задължителното гласуване ако има референдум. Това е отживелица, само в Гърция и Белгия го има и то санкциите там за негласуване са такива, че не могат да накарат 100 % от хората да отидат до урните.

Така експертът коментира лансираното от президента Плевнелиев и някои партии от 43-то Народно събрание идея за въвеждане на задължителен вот. Според него проблем в изборното законодателство е гласуването в чужбина. В Турция, например, хората се подтикват да се върнат у нас, за да гласуват като се заплашват с връщането на Възродителния процес. Докато в ЕС и САЩ българите не са агитирани да дадат вота си затова и там сънародниците ни масово не гласуват, посочи Вълчанов. Той определи електронното и онлайн  гласуване като добра идея за насърчаване на избирателната активност. Въпросът обаче е доколко системите ще бъдат защитени от хакерски атаки.