Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Министър Калфин: Турция няма как да стане зависима от руски газ

В момента, в който тръгне Турски поток и спре транзитът през страната ни, тя ще загуби най-много, смята той

12.03.2015 | 22:51 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Калфин: Турция няма как да стане зависима от руски газ

Турция няма как да стане зависима от руски газ, а иска да го транзитира. Това коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в Денят Он Ер. По думите му и в момента Турция ползва руски газ, но през България. Разликата е, че не иска да минава през страната ни и по този начин иска да стане газов хъб, обясни министър Калфин. 

"В момента, в който тръгне Турски поток би трябвало да спре транзитът през България, така че ние ще загубим най-напред от това. Турция иска точно това - да е газов хъб и оттам да излиза газ, без да имат газ и да прави доставки. Така че ЕС трябва да си помисли дали точно по този начин иска да купува газ." - подчерта министър Калфин.

Гаранция за доходност, практически това е частна инвестиция, не може да се даде, но могат да се направят различни инвестиционни инструменти, чрез които фондовете да инвестират, обясни министър Калфин.

България е представила 24 проекта, които са инфраструктурни по плана на Юнкер, съобщи министър Калфин. По думите му идеята е тези проекти да генерират допълнително инвестиции. Селекцията ще бъде след лятото, допълни той.

"Мултифондовете представляват, че пенсионните фондове ще могат да дадат на всеки един клиент, който се осигурява в тях, пакети с инвестиции с различна доходност и различен риск. Разбира се, където е ниска доходността, там и рискът е по-нисък и обратно. Вече всеки сам ще може да избира с какъв проект да инвестира. Това предполага малко по-висока финансова култура. Планът "Юнкер" е различно от мултифондовете." - обясни Калфин.

През последните месеци всички пенсионни теми бяха обсъдени подробно от всички заинтересовани, коментира социалният министър. По думите му сега трябва да се сглоби картинката и ще стане ясно кой, колко е готов да направи компромис.

"На никой не му харесва сегашната пенсионна система. Всички казват, ако я оставим така, има предложение на БСП за още 10 години да се замрази всичко. Това означава след 10 години да гарантираме мизерни пенсии на хората." - обясни министър Калфин.

Компромисът трябва да се очертае по пакет, категоричен е министър Калфин. Според него няма как той да бъде отделно. 

Има редица важни въпроси, които не се обсъждат и започва да се губи идеята за партньорство, подчерта социалният министър. Той смята, че лидерът на АБВ Георги Първанов трябва да остане начелото на партията. Социалният министър подчерта, че няма да издигне кандидатура за лидер на АБВ и вече има достатъчно задачи в МТСП.

Социланият министър коментира и убийството на руския опозиционер Борис Немцов. Той не вижда някой да го защитава и смята, че престъплението не е в интерес на руския президент Владимир Путин. 

По повод КТБ, Калфин коментира, че през годините на кризата много банки са били затворени, но няма по-лош случай от КТБ.

"Ние надминахме всички рекорди по бавно, мъчително, по различни процедури затваряне на една банка. Да не говорим, че в повечето случаи няма такова нещо като фалирала банка. Обикновено се изчистват активите, остават здравите и институцията продължава да работи. Точно това, което се случва в КТБ може да влезе в учебниците как не трябва да се прави. Това е една от основните препоръки на ЕК в нейния доклад." - подчерта социалният министър. 

Чуйте коментара на Ивайло Калфин за пенсионните промени, за газовите разговори в Москва, за последиците от аферата КТБ в следващия видео материал: