Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Георги Ангелов: Няколко процента растеж в европейската икономика се отразява в пъти върху българската

Вече втори пореден месец имаме висок ръст на общия износ

12.03.2015 | 21:53 Редактор: Ирина Георгиева
Георги Ангелов: Няколко процента растеж в европейската икономика се отразява в пъти върху българската

Вече втори пореден месец имаме висок ръст на общия износ и още по-висок износ към ЕС, след два месеца на дефлация и спад на цените на много суровини. В този смисъл реалният растеж в количества е много по-голям и спрямо 2014г. има сериозно увеличение. Това коментира Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество" в Денят Он Ер. По думите му два фактора са повлияли за този ръст - това, че европейската икономика излезе от кризата и новата политика на ЕЦБ за намаляване на лихвите.

"Започва да има ефект това, че беше направена стабилната банковата система в Европа. Тя е оздравена. И от това, че имаше структурни реформи. По-евтиният петрол, който облекчава. И не на последно място политиката на ЕЦБ, която започна да намалява лихвите, а от там и по-лесно финансирането и еврото е на по-приемливи нива, тоест не е толкова скъпо." - допълни Ангелов.

България е доста интегрирана с европейската икономика, така че всяко придвижване на европейската икономика се отразява на многократно по-силно върху българската, тъй като сме по-назад и настигаме, коментира икономистът. Няколко процента растеж в европейската икономика се отразява в пъти върху българската, допълни той.

"Да не забравяме, че и тук беше съставено правителство, което донесе някаква политическа и финансова стабилност, така че има вътрешни фактори, които подпомагат растежа. Това го нямаше през последните две години, защото липсваше стабилност. А това се отразява и върху бизнеса." - допълни икономистът.

Чуйте коментара на Георги Ангелов за ръста на българския износ, увеличен от възстановяването на европейската икономика в следващия видео материал: