Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

През последните месеци средата за сигурност около България значително се е променила, твърди Шаламанов

03.11.2014 | 23:40 Редактор: Ирина Георгиева
През последните месеци средата за сигурност около България значително се е променила, твърди Шаламанов

За последните шест месеца средата за сигурност около България сериозно се промени, както с анексирането на Крим от Русия, така и с дестабилизирането на Югоизточната част на Украйна и замразените конфликти. Това коментира служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването Денят Он Ер. По негови думи и групировката Ислямска държава оказва влияние върху страната ни.

"Тези две основни промени в средата за сигурност бяха в центъра на срещата в Уелс, както и в ЕС. За това всяко едно българско правителство не може да ги игнорира. Те трябва да бъдат сериозно разгледани, но това не е свързано директно с темата за превъоръжаване. Тя е много по-дълбока. Просто измененията в средата за сигурност създават благоприятна среда в рамките на НАТО и ЕС, в партньорство като със САЩ, Германия, Италия, да извършим много по-евтино, по-бързо това превъоръжаване." - обясни Шаламанов.

Нужно е превъоръжаване, заяви Шаламанов. Според него правилно се акцентира върху бойни самолети, тъй като сферата на бойната авиация и въобще на системата на противовъздушна отбрана е изцяло зависима от Русия и България е с "техника от Варшавския договор".

"Превъоръжаване на армията обхваща военноморските сили, сухопътните войски, специалните сили, системите за управление. Именно заради това Националната програма, която прие МС, очертава целия спектър от проблеми, които трябва да бъдат адресирани. Приоритетите, които са зададени от военните експерти, както и механизмите за управление и финансиране." - коментира Шаламанов.

 

Българската военна медицина е добре развита, подчерта Шаламанов. Още от коментара му в следващия видео материал: