Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Митко Василев: Германските фирми искат предсказуемост в икономиката

Германският бизнес определя като положителен елемент членството на България в ЕС, ниските данъци и евтиния труд

29.04.2014 | 21:19 Редактор: Петко Трухчев
Митко Василев: Германските фирми искат предсказуемост в икономиката

Германските инвеститори искат да работят в предсказуема среда - заяви за Веселин Дремджиев в Денят он ер на 29 април 2014 Митко Василев, управител на на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Василев направи някои пояснения по повод данните от анкетата на Германо-българската индустриално-търговска камара. Както стана ясно, германският бизнес, работещ в България, е недоволен от политическата и социална нестабилност в страната, правната несигурност и от качеството на образованието.

Митко Василев подчерта, че липсата на реформи в образованието е основна критика на германските компании у нас. Според него трябва да се въведат добрите практики от германската образователна система в България.

Василев поясни, че в някои икономически сфери у нас има подобрение, но в други – влошаване. Като цяло германският бизнес определя като положителен елемент членството на България в Европейския съюз, ниската данъчна ставка и ниската цена на труда у нас. Наличието на валутен борд е положителен факт според Василев.

Той коментира и предложението да се удължи срока на майчинството, част от пакета с промени, който КНСБ предлага за обсъждане на социалните партньори.

По думите на експерта в Европа няма толкова дълъг срок на отглеждане на дете, обезщетен финансово от държавата, колкото в България.

Василев коментира и нагласите на германските фирми да се въведат по-строги санкции за Русия заради Украйна. Той подчерта, че това предложение се приема със смесени чувства в Германия.

Цялото интервю - във видеото.