България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българското правителство уверило синдикатите, че няма да има фалит на БДЖ

Най-добрият вариант за дружеството е обявяване на несъстоятелност, смята Симеон Ананиев, експерт в Транспортната комисия на НС

29.04.2014 | 09:00 Редактор: Мариета Иванова
Българското правителство уверило синдикатите, че няма да има фалит на БДЖ

Българското правителство няма да допусне фалит на БДЖ, уверил премиерът синдикатите от КНСБ.  Това сподели в Сутрешния блок на Bulgaria On Air пред водещата Йоанна Николова председателят на Синдиката на железничарите в КНСБ Петър  Бунев. Той поясни, че кредиторите настояват да получат държавна гаранция за заем, която към момента нямало как да се даде, тъй като подобна стъпка би наложила актуализация на бюджета.

Бунев коментира, че е нормално кредиторите да настояват за разпродаване на обезпеченията по кредитите. До такъв сценарий щяло да се стигне, ако не бъде приет 10-годишният план за разсрочване на плащанията на задълженията. Бунев припомни, че просрочените задължения на БДЖ са 153 млн. лв. Общо дългът на железниците е 620 млн. лв., от които 420 млн. към банки, коментира експертът.  Той посочи, че за 10 месеца са платени 100 млн. лв. по дълга, а други 19 млн. мили подгтовени за следващия месец.

„Явно кредиторите видяха, че могат да се вземат пари и затова са толкова агресивни“, обобщи Бунев.

Според експерта в Транспортната комисия на парламента и председател на Асоциацията на българските железопътни компании Симеон Ананиев също има консолидация на кредиторите. По думите му тяхната цел e да поддържат дружеството живо, за да търсят вземанията си. Той допълни, че ако се стигне до вариант за разпродаване на обезпечения по кредитите, като вагони и мотриси, кредиторите няма да успеят да си върнат заемите. Най-добрият вариант по думите на Ананиев е обявяването на дружеството в несъстоятелност. По този начин „ ще се спре разграбването на БДЖ, тъй като имотите ще са под запор на съда“, коментира експертът. Той подчерта, че за оздравяването на железниците е необходим добър бизнес план.