Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Любомир Дацов: В период на криза трябва да се правят реформи

Икономиката се възстановява много бавно, коментира икономистът в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев.

18.04.2014 | 20:38 Редактор: Мариета Иванова
Любомир Дацов: В период на криза трябва да се правят реформи

Ако правителството не направи реформи или поне да представи визия за такива до септември, ще загуби малкото позитиви, натрупани в началото, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев икономистът Любомир Дацов.

Провеждането на реформи е единственият шанс на това правителство да бъде преизбрано, посочи още бившият заместник-министър на финансите. Той подчерта, че негативните данни за понижението на износа, за безработицата и дефлацията са резултат именно от липсата на реформи през последните пет години.

Дацов подчерта, че икономиката се възстановява много бавно и през следващите две години много трудно ще бъдат достигнати очакваните 2% ръст.

„Отказът от реформи да вървиш напред не е  отлепване от дъното, а стоене в блатото,” коментира Дацов.

Той подчерта, че въпреки обявените механизми за облекчаване на бизнеса, управляващите влошават бизнес климата. За пример икономистът посочи приетите изменения в Закона за потребителските кредити и промените в Закона за защита на конкуренцията, насочени към търговските вериги. Измененията в последния законопроект по думите на Дацов ще ударят „хората, които предлагат най-ниските цени на продуктите. Производителите няма да бъдат засегнати и в крайна сметка цените може и да се повишат”.

Икономистът е категоричен, че правителството постоянно изпраща лоши сигнали към бизнеса.

 „Реиндустриализация се прави с политика, с подобряване на климата, така че да се привлекат инвестиции. Може да се инвестира в наука, така че да се привлекат инвестиции в технологии, например”, заяви Дацов.

Икономистът посочи още, че при изготвянето на бюджета са заложени нереално високи приходи. Неговата прогноза е, че дефицитът ще бъде удържан до заложените нива.

„Оттук, за да компенсират неизпълнението в приходната част ще трябва да направят нещо за намаляване на разходите, вероятно на капиталовите разходи, за да компенсират”, коментира икономистът.