Георги Ганев: Българската икономика показва слабост, когато конюнктурата се подобрява

Няма как икономиката ни да върви напред, ако няма реформи, коментира икономистът.

15.04.2014 | 20:57 Редактор: Мариета Иванова
Георги Ганев: Българската икономика показва слабост, когато конюнктурата се подобрява

Българската икономика показва вътрешна слабост и то в момент, когато конюнктурата се подобрява, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев икономистът Георги Ганев.  Експертът допълни, че към момента песимистичната оценка за икономика у нас изглежда най- реалистична. По думите му изпълнението на бюджета е най-тревожната част.

„От данните, които излязоха за първите два месеца, за да се изпълни приходната част, оттук до края на година трябва да се събират по 200 млн. лева повече от това, което се събирало по същото време предходната година. И това не изглежда много оптимистично,” посочи Ганев.

По данни на финансовото министерство приходите през първите два месеца на годината възлизат на 4.2 млрд. лв. или 13.5% от годишния план. Бюджетното салдо към края на февруари е отрицателно и е в размер на 688.2 млн. лв. Дефицитът на националния бюджет е 625.6 млн. лв., а по европейските средства - 62.6 млн. лв.

По думите на Ганев вътрешната слабост на икономиката ни, на фона на позитивните данни от най-големия пазар за страната – ЕС, е съчетание от няколко фактора. На първо място стои огромното недоверие в политиките на управляващото мнозинство, сред които и такива на „крайно отрицателно отношение към бизнеса и прогонване на чуждестранни инвеститори”, като търговски вериги и ВЕИ производители. На второ място идва липсата на реформи в ключови сфери като енергетика, образование, здравеопазване и т.н., посочи икономистът. По думите му дефицитите в енергетиката могат да се окажат много по-големи от прогнозираните.

 Той допълни, че няма как българската икономика да върви напред, ако не се правят реформи.

„Ако българските гласоподаватели изберат такива политици, които ги е страх да правят реформи, това и ще получат”, заяви още Ганев.

Според него все по-ясно се наблюдават опити за едно  „целенасочено откачане от Европа и насочване към Евразийския съюз” и допълни, че подобно говорене използват партии като „Атака” и „България без цензура”.