Меглена Русинова: Стабилни решения и спазването на законите могат да спасят енергийния сектор у нас

Нужно е създаване на енергиен борд

19.08.2014 | 11:06 Редактор: Ирина Георгиева
Меглена Русинова: Стабилни решения и спазването на законите могат да спасят енергийния сектор у нас

Състоянието на енергийния сектор в момента е катастрофално и единствено стабилността на решенията и спазването на българските закони може да го спаси. Зад тази теза застана председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова в Сутрешния блок на България Он Ер. Според нея именно, заради тежкото състояние на системата, създаването на енергиен борд е изключително важен за нея, както е нужно да се привлекат големи международни финансови институции и ЕК. 

"Енергийният борд - това са правила, които ще бъдат възприети от всички заинтересовани страни. Важно е да има диалог и е важно всички заинтересовани страни да могат да представят позициите си пред властите. Нещо, което не се случваше повече от година и е важно в една лигитимна среда да се проведе диалогът за сектора. Много е важно в рамките на енергийния борд да се приеме принципа, че законността е основна водеща сила при вземането на решения при регулатора." - обясни Русинова.

Меглена Русинова заяви, че българската фотоволтаична асоциация е готова да вземе участие в енергийния борд. Нужно е обаче да бъдат спрени кражбите, конфликтите на интереси и корупцията в целия сектор, допълни експертът. Тя подчерта, че техните цени са най-ниските в сектора.

"Нашите цени са най-ниски в сравнение с останалите производители. Защо? Защото сме екологично чисти и не причиняваме допълнителни разходи на обществото. Всички сме свидетели за това какви са климатичните промени и разходите, които те причиняват за всички сектори на българската икономика." - коментира Русинова.

Финансовият анализ на системата показва, че зелените централи са най-малкият проблем и, че зелените централи не са тези, които причиняват финансовите дефицити в системата, а напротив. Това заяви Русинова и допълни, че според нея над ДКЕВР е оказван политически натиск да взима определени решения.

Пълният коментар в следващия видео материал: