Големи шансове за коалиция: Анна Кръстева

Публикувана: От:

Още по темата

 

Шансовете за коалиционно управление в България са големи, заяви в Сутрешния блок на България Он Ер политологът доц. Анна Кръстева.  По нейните думи страната ни се нуждае от силно управление и българите биха дали гласа си именно за него. 

Доц. Кръстева открои два основни проблема в лявото пространство - единият е диалогът между ръководството и партийните структури, а вторият са предстоящите избори и диалогът на БСП със собствения й електорат.

"Това затваряне на БСП, първо в лидерския въпрос е много голям парадокс. Една партия, чиято важна особеност беше да бъде единствената голяма, нелидерска партия у нас - в момента е в ситуация да става лидерска. Лидерският въпрос капсулира и фокусира цялата енергия на тази партия. Второто е как ще се разшири електоралната подкрепа, която  беше свита, дори повече от твърдото ядро на тази партия. Тука парадоксите не можем да ги изброим. Правителството, подкрепено от тази партия, е единственото, което си тръгва след европейските избори. Те като правило не пренареждат националните елити, а дават сигнали.  Толкова са силни дефицитите, че дори тези европейски избори, които никъде не произвеждат тези национални земетръси у нас, го правят." - обясни Кръстева.

В речта на Сергей Станишев при откриването на 48-я Национален конгрес посочи, че причините за неуспеха на левицата са изцяло външни, породени от ДПС, АБВ и дори от Делян Пеевски, коментира доц. Кръстева. 

"ДПС не се държа в този мандат по никакъв начин по-различно, отколкото се държа в предишния мандат. Грешката на БСП беше- и това е един голям урок за всяко следващо поколение - да се схваща мандата като власт, а не като отговорност. ДПС беше ключът към властта, защото когато нямаш мнозинство, имаш нужда от коалиционен партньор. Когато превърнеш властта в самоцел, ти се обричаш на това да зависиш от по-слабия партньор. Това не трябва да се допуска, защото вреди на политическата система," допълни Кръстева.

Според Кръстева, последните избори са показали, че гражданите не са склонни да дават доверието си на един политически субект, а междувременно политическите елити у нас са се научили да правят принципни коалиции. Кръстева посочи, че очаква изненади най-вече от оформянето на националистическия блок, дали ще се консолидира и каква позиция ще заеме спрямо ГЕРБ.

"Лидерството в момента, инициативата в националистическия блок я пое "Национален фронт за спасение на България", а той политически е най-близо до ГЕРБ. В един момент, преди година и повече се бяха разпределили "Атака" към БСП, НФСБ към ГЕРБ. НФСБ е един потенциален партньор на ГЕРБ," смята Кръстева.

По думите й най-подходящият коалиционен партньор на ГЕРБ е "Реформаторският блок". Според нея губеща стратегия ще е коалиция с ДПС.

 

Коментари ( 0 )