Club Investor 10.02.2015 - Има ли решение за Украинската криза?

В Клуб Инвестор с Ивайло Лаков се дискутират възможните решения за Украинската криза.

11.02.2015 | 08:54 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 10.02.2015 - Има ли решение за Украинската криза?

"Спорът с Русия ще се проточи с години, а може би и с десетилетия, съпътстван с малки успехи и големи кризи. Въпреки всичко единственото, което може да се направи е да се опитва отново и отново". Това послание направи Ангела Меркел на съвместна пресконференция с президента Барак Обама във Вашингтон, където гласовете отекват по-силно отколкото на други места по света.
Хардлайнерите във Вашингтон искат да търсят разрешение на украинския конфликт с доставки на оръжие за Киев. Посланието на канцлера обаче е много силно. Меркел си позволи да направи сравнение с политиката на Обама по иранската ядрена програма, в която политика американският президент отново и отново трябва да моли хардлайнерите за търпение за нови и нови кръгове от преговори.
"Трябва да опитваме отново и отново", повтори Меркел, а Обама не й възрази. Въпреки че увери журналистите, че при провал на преговорите на Меркел с Путин, всички други опции са отворени, в това число доставката на отбранителни оръжия на армията на Украйна.
На провелата се конференция по сигурността в Мюнхен европейските лидери се постараха да отправят посланието, че конфликтът не може да бъде разрешен с военна сила, а Русия представена от външния си министър Лавров, даде да се разбере, че няма да отстъпи от това, което нарича национален интерес, а също и че не се плаши от оръжия.
Какъв е обаче руският национален интерес, който обяснява поведението на страната? Според футуролога Джордж Фридман, многократните сблъсъци на Русия с европейски страни като Франция и Полша, двете световни войни и Студената война по-късно - до един тези конфликти имат отношение към статуса на Русия на Стария континент и взаимоотношенията на страната с останалата част на Европа.
Фридман разбира се е известен със съвместната си работа с ЦРУ, но според него действията на Русия ще бъдат разделени на три етапа: първо Русия ще опита да възстанови влияние и контрол в границите на бившия Съветски съюз - нещо което вече се случва - или поне отчасти - с опитите за икономическо партньорство известни като Евразийски съюз, и не само. После, ще направи всичко възможно да изгради втори ешелон буфери отвъд границите на бившия СССР и трето - ще стори всичко по силите си да предотврати анти-руска коалиция.
Сега очакваме с нетърпение срещата на Лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция в сряда в столицата на Беларус - Минск, на която опитите за намиране на изход от кризата в Украйна ще продължат.
Това е темата на днешния Клуб Инвестор, за политика и геополитика ще говорим в студиото с двама бивши минстри на отбраната и един генерал от Българската армия. Мои гости в студиото са:

Димитър Луджев, бивш заместник министърпредседател, бивш министър на отбраната,

Николай Свинаров бивш министър на отбраната,

ген. Атанас Запрянов, съветник на министъра на отбраната Николай Ненчев.

Можете да видите предаването в прикаченото по-долу видео: