Седмицата започва спокойно – на фона на протестите в неделя

Гражданското неподчинение скова ключови артерии в страната – демонстрантите не са се отказали

12.11.2018 | 07:30 Редактор: Иван Берберов
Седмицата започва спокойно – на фона на протестите в неделя

Ситуацията в страната след гражданското неподчинение, транспортните блокади и мащабните протести в неделния ден е спокойна. 

Националният протест срещу високите цени на горивата и ниското качество на живот, който се проведе в 36 града на страната нажежи страстите, стигна се и до ескалация на напрежението и сблъсъци с полицията. 

Протестът в София беше подкрепен и от майките на деца с увреждания, които за 21 път излязоха на улицата, с искане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов. 

В продължение на часове основни пътища в страната останаха блокирани - магистрала "Тракия" на няколко места, магистрала "Хемус", пътят за Гърция и проходът Витиня. 

Протестиращите срещу високите цени на горивата и бедността в Благоевград обявиха гражданско неподчинение. Повече от седем часа продължи блокадата на пътя за Гърция, стигна се и до инциденти на пътя. 

Хората поискаха стабилизиране на икономическото състояние на страната във всички отрасли. Протестиращите се заканиха за нов протест, докато не се изпълнят исканията им, а във Facebook тече организация за днес от 16:30 ч. пред Министерския съвет. 

От полицията обаче посочват, че за следващите дни официално заявени протести няма.